Somberheid, depressie, onzekerheid of burn-out?

Dan is runningtherapie iets voor jou. Runningtherapie is een laagdrempelige vorm van hardlopen waar psychisch welbevinden centraal staat in plaats van de prestatie. Tijdens deze behandeltherapie van meerdere weken loop je twee tot vijf keer per week. Twee keer per week loop je onder deskundige begeleiding in een kleine groep (maximaal 5 personen). Afhankelijk van de aard van de problematiek kan gekozen worden voor een individueel traject. Runningtherapie wordt gezien als een goede aanvulling op (en soms als alternatief voor) medicatiegebruik bij bepaalde klachten en/of ziektebeelden. Runningtherapie wordt veelal ondersteund met reflectiegesprekken. Daar waar gewenst, kan gebruik worden gemaakt van ondersteunende diensten (o.a. fysiotherapeut, podotherapeut, psycholoog, gewichtsconsulent).

Voor wie is Runningtherapie bedoeld

Runningtherapie is toepasbaar op een breed scala van aandoeningen en klachten. Cliënten kunnen komen op eigen initiatief of op voordracht van een verwijzer of werkgever (al dan niet met een verwijzing van de huisarts). Runningtherapie heeft een positief effect op mensen die te maken hebben met:

 • (lichte) depressie
 • (werk)stress
 • (dreigende) burn-out
 • Gevoel van onzekerheid / faalangst
 • Vermoeidheid en slaapproblemen
 • Persoonlijkheidsstoornissen


Effecten van Runningtherapie

Runningtherapie is een middel en geen doel op zich. Het uiteindelijke doel is een beter psychisch en lichamelijk welbevinden. Er is een onderscheid tussen korte en lange termijneffecten.

Te verwachten korte termijneffecten:

 • Afname van (gevoel van) depressiviteit
 • Afname van (gevoel van) stress
 • Toename van (gevoel van) zelfwaardering
 • Toename van sociale contacten


Te verwachten lange termijneffecten:

 • Toename van algehele conditie
 • Toename van (gevoel van) zelfvertrouwen
 • Toename van (gevoel van) mentale en fysieke stabiliteit
 • Afname afhankelijkheidsgevoel ( o.a. roken, alcohol, middelen)
 • Afname overgewicht
 • Verbeterde nachtrust


Runningtherapie in de praktijk

De therapie duurt ca. 10 weken. De eerste  weken is 2 keer per week begeleid. Daarnaast word je geleerd een appèl te doen op je doorzettingsvermogen. Dat maakt dat je naast de begeleide momenten nog 1 tot 3 keer voor jezelf gaat hardlopen. De laatste weken is het 1 x begeleid. De begeleide looproutes leiden door velden en bossen en langs wegen en zijn niet afhankelijk van de weersomstandigheden. De begeleide momenten zijn in groepsverband (maximaal 5 personen) of individueel, al naar gelang behoefte en wens. Voorafgaand aan de start van de therapie vind een gezondheidscheck en een intakegesprek plaats, waarin wensen, mogelijkheden, beperkingen en problemen worden besproken. Je noteert je ervaringen wekelijks in een logboek.


Runningtherapie doe je zelf, maar niet alleen

Je runningtherapeut is zowel looptrainer als coach. Vanuit beide deskundigheidsgebieden ondersteunt hij bij het afnemen van de klachten en opbouwen van een gezonder fysiek en mentaal korset. Naast je eigen inspanning en die van de runningtherapeut kan het nuttig zijn gebruik te maken van ondersteunende diensten. Lopenenzo werkt nauw samen met een sportfysiotherapeut en een gewichtsconsulent. De sportfysiotherapeut kan adviseren en behandelen bij blessures. De gewichtsconsulent kan ondersteunen bij het bereiken en behouden van je streefgewicht en stimuleert je bij het vinden van een gezond eet- en leefpatroon.


Goed werkgeverschap; duurzaam personeelsmanagement

Runningtherapie biedt ook mogelijkheden voor werknemers die (dreigen) vast (te) lopen in hun werk. De werksituatie en persoonlijkheidsfactoren zijn vaak oorzaak van de problematiek. De oplossing zal ook daar gezocht moeten worden. Door middel van een “low profile” loopsportbeoefening in combinatie met reflectiegesprekken kan de werknemer tot zichzelf komen en nieuwe kracht hervinden. Deze vorm van duurzaam personeelsmanagement werkt verzuimpreventief en verzuimreducerend. In het parallelproces van het hardlopen zitten de handvatten voor persoonlijke groei en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Looptrainers van Lopenenzo zijn geschoold om deze specifieke groep adequaat te begeleiden in het hervinden van balans. Dit doen wij in samenwerking met de Leefstijl Academie.

Wilt je weer sterk en vitaal aan de slag of wil jij je medewerkers behoeden voor langdurige uitval of wil je ze versneld terug in het arbeidsproces? Neem voor runningtherapie contact met ons op door middel van het contactformulier hiernaast.

[ssba]

Extra informatie?

  captcha

  Om spam te voorkomen vragen wij u om bovenstaande over te typen.

  * altijd invullen